LİNÇ TOPLUMU

Bu sabah enişteniz mutfakta kahve yaparken (bizde kim önce uyanırsa kahveleri o yapar) içeri aniden girdiğimde, kendi kendine gülerken buldum.
"Neden gülüyosun, yoksa başka bi kadın mı var, ya o ya ben" dedim.
Meğer bir türk sanat müziği şakısı var, ona gülüyormuş. Şarkı şöyleymiş:
"Hatırla ey peri, o mesut geceyi,
Dalların altında verdiğin buseyi"
Buraya kadar her şey ne kadar da romantik değil mi dedi.
Sonra "Bak şimdi" deyip şarkının sözlerini devam ettirdi:
"Beni mecnun ettin (bak bak burada nasıl çirkefleşmeye başlıyor, dedi)
Sen de olasın.
Aşkımı inkar edersen, allahtan bulasın"
diyerek tehditle bitiriyor. Nasıl nazik başladı, ayı gibi bitirdi lafı. Sonunda kafa çakmış bile olabilir, diyerek kendi kendine gülmeye devam etti.
Canım sıkıldı. Çünkü adam haklı. İkiyüzlü bir şarkı. İyi başlıyor, hevesi kaçınca pisliğe bağlıyor.
Ben özellikle ikili ilişkilerde karşıdaki tarafın haklı çıkmasını hiç sevmem.
Neden sevmem.
Çünkü daha sonra bana karşı koz olarak kullanabilir de ondan. Yoksa neden sevmeyeyim ki. Neticede karşıdaki de insan. Ara sıra onun da kendini haklı hissetmeye hakkı var.
 Arkadaşlar, bu yazıyı okuyanlar şu anda memleketimizdeki çok hassas dönemde içli yazılar yazmam gerektiğini düşünüyor olabilir fakat ben öyle düşünmüyorum. Bu tip yazılar sadece bana yarayacaktır, bizim duruşumuz belli, bu politik duruş hiç bir işe yaramaz.
Ayrıca bir de fark ettim ki, herkes kulaktan dolma bilgilerle birbirine artislik yapıp duruyor. Asıl önemli olan, şu anda ne idüğü belirsiz dönemde herkesin olduğu gibi olmasının, insanların kafasına göre kimsenin özgürlüğüne halel vermeden takılabilmesinin desteklenmesi.
Benim düşüncem bu.
Kimse kimseye terbiyesizlik yapmasın, allahtan bulasın.
Şarkı her şeyi söylüyor.
Bakınız, dün gece rüyamda osmanlı döneminde saraya gelin giden anneannesinin padişahın tecavüzü ile intihar ettiği bir kız, bir panelde bu olayı aniden itiraf edip ağlıyor, ben de bunu bu kadar ciddiye aldığını bilmediğim için biraz dalga geçerek samimiyet gösteriyordum.

Dalga geçtiğim için çok feci şekilde az kalsın paneldeki insanlar tarafından linç ediliyordum. Bence bu paneldeki insanlar sizdiniz.
Bu beni rüyamda çok korkuttu.
Zaten linç edilmesem bile linç edilmekten genel olarak korkuyorum.
Şimdi bendenizin son zamanlarda apolitik olma taraftarı olma sebebi de bu; bizde fikir özgürlüğü olmadığı, kendi düşüncesinde olmayanı barbarlaştırıp ötekileştirdiğimiz için (bu ötekileştirme lafının da modası geçmeden önce çok havalıydı,) linçe çok yakın bir toplumuz.
En ufak bir dil sürçmesi, düşünce şeysi, göz seyirmesiyle kolaylıkla katrana ve tüye bulayabiliyoruz. Sonra da acıyıp tekrar göklere çıkarmaya çalışıuyoruz fakat bir kez mundar olmuş oluyor, tadımız kaçıyor, istemeye istemeye onu gömüyoruz. İki gün suçlu hissedip adına bir anıt dikiyoruz, olup bitiyor.
Yani biz elimizden geldiğince kaşımızdakini hemen linç ediveriyoruz. Çok ayıp.
Neyse çok da önemli değil. Yani neticede zaten datça'ya yerleşmek istiyouz, bir tık daha paramızı biriktirip zktir olup gideriz.
Ben sesli düşünüyorum. Yani diyelim ki gerçekten o panelde anneannesi padişah tarafından tecavüze uğramış bir torun ağlaya ağlaya anneannesinin padişahın tecavüzüne uğradığını söylese ve ben de dalga geçerek abi yeaa desem ve linç edilsem, hemen kaçarım.
Çok hızlı koşarım fakat.


Yorumlar

  1. bence herkes anneannesinin padişah tarafından tecavüze uğramasını ister..:)

    YanıtlaSil
  2. Günümüz politika, siyaset,spor, Dünya gündemi vs ile ilgili haberleri ya da en ufak saçma sapan yorumları bile yargılamadan sadece facebookta paylaşıp vatani görevini yerine getirdiğini inananlardan olmaktansa, Ayça'yı okurken gülmeyi ve hayata bakışımızın ne kadar benzer olduğunu düşünmeyi tercih ederim.

    Tercih ettikten sonra Ayça'nın yaptığı bazı radyo şakaları aklıma gelir ve yine gülerim.

    Not : Ayça'yı yolda görsem "sizli" konuşurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de resmiyetten hoşlanırım. ama resmi daireleri sevmem.

      Sil
    2. Hepimiz aslında birer resmi daire değil miyiz? ..... o.O

      Değiliz..Ben değilim

      Sil
  3. ayyy blogu okurken sanki ayça okuyormuş gibi sesi kafamın içinde sürekli. çok da hoşuma gidiyor bu durum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar